webinar leidinggeven op afstand: Hoe doe je dat?

Naar het webinar

Een hersenbreker om ruimte te krijgen

8

door Titus Krijt

Tijd geeft ruimte voor creativiteit en ontwikkeling, tenzij…

Net als bij ieder bedrijf ben je nu waarschijnlijk volop klussen aan het afronden, eindelijk je inbox aan het bijwerken, of juist dát idee wat al zo lang op de planken lag, op te pakken. Je zet je mensen aan het werk en probeert zo goed als het kan via allerlei kanalen contact te houden en te sturen op de ruimte en kracht van deze tijd. En wat blijkt… dat gaat bij de één gemakkelijker dan bij de ander.

Nieuwe tijden zorgen ook voor een nieuwe aanpak. Iets wat voor ons allemaal wennen is. Even uit onze comfortzone, in de stretchzone. Hoe gaan we hier mee om? Wat hebben we nodig om ons in deze nieuwe situatie comfortabel te voelen? Welke leidinggevende skills worden juist nu gevraagd?

De opmerking van Albert Einstein is daarin heel duidelijk: “Als men doet wat men deed, krijg je wat je altijd kreeg”. En dat is in deze situatie lang niet altijd helpend. We moeten dus zelf iets anders doen, maar hoe dan?

Het begint bij bewustwording van deze nieuwe situatie en dat we iets anders moeten doen om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Dit alles begint bij jou. Jouw gedrag, jouw leiderschapskwaliteiten, jouw aansturing en jouw creativiteit.

Hersenbreker

Grofweg kunnen we onze hersenen in twee delen opdelen, de linkerhelft en de rechterhelft. In onze westerse cultuur is de linker hersenhelft vaak dominant. Dit staat voor logisch nadenken, analytisch vermogen, verbaal, abstract, lineair en tijdsgebonden.

Je raadt het al, juist in deze tijd is de rechterhelft van groot belang. Metaforisch, parallel, visueel, chaotisch, holistisch, synthetisch en niet tijdsgebonden.

Je kunt je voorstellen dat juist deze zaken voor verandering kunnen zorgen. Het kan dus nuttig zijn als je hierop inzet. Welke taken zorgen voor creativiteit en daarmee plezier en daarmee energie en daarmee verandering?

Niet iedereen hoeft creatief te zijn, juist de samenwerking tussen links en rechts maakt creatieve processen tot een succes. Uiteindelijk komt het erop neer dat men ruimte moet krijgen en ervaren om met deze processen bezig te zijn.

Ruimte geven

In de praktijk blijkt dat ruimte geven aan werknemers meer dan eens een struikelblok kan zijn voor leiders. Nu hebben veel bedrijven gedwongen te maken met meer “vrije” tijd. Toch blijkt ook nu, uit coachervaringen van de afgelopen weken, dat werknemers ondanks de extra tijd toch druk zijn, volle agenda’s hebben en misschien nog wel meer vergaderen dan anders.

Hard werken, vergaderen is wat men gewend is, dit is wat we altijd hebben gedaan. Een patroon dat wellicht deel uitmaakt van het werkklimaat. Als gewoontedieren houden we niet van verandering en houden we vast aan wat we gewend zijn. Dit heeft alles met de comfort-, stretch,- en paniekzone te maken. Even een kleine zijstap: hoe werkt dat met die comfortzone, en wat heeft dat met nu te maken?

Het blijkt dat we op een normale dag voor ongeveer 95% in onze comfortzone verblijven, het bekende. Maar nu is alles niet meer zo normaal, alles is anders. Ons onbewuste gedrag blijft echter gebruik maken van de bekende patronen. Dit is ook logisch. Het kost het minste energie en het is vertrouwd. Het kan dus zomaar zijn dat onze comfortzone bestaat uit “hard werken” en “veel vergaderingen bijwonen”. Dan is de kans dat we ook in deze tijd “vol” zitten groot, dat we nog steeds niet onze klussen afronden, die inbox niet kunnen bijwerken en niet die mooie ideeën aan het uitwerken zijn.

Omarm de ruimte

Zoals het comfort-, stretch- en paniekmodel omschrijft, zit het leereffect in de stretchzone net buiten de comfortzone. Het blijkt dat je het beste leert als je regelmatig afwisselt tussen de comfortzone en de stretchzone. Dus deze tijd is een kans om te leren, om een sprong(etje) te maken in leiderschap en creativiteit. Zorg daarnaast ook voor een stuk comfort zodat werknemers ook de kans krijgen om te kunnen reflecteren, zodat ze feedback kunnen geven en zich het nieuwe werken eigen kunnen maken.

Eigen “oplossing” loslaten

Als je het team (nog meer) als een creatieve leider aanstuurt, zullen ideeën ontstaan. Zullen werknemers enthousiast worden, helemaal als het hun eigen idee is. De westerse mens zit zo in elkaar dat het eigen idee waarschijnlijk het beste is. Maak hier gebruik van.

Google is hier een goed voorbeeld van. Zij geven (ook als er geen coronavirus aanwezig is) werknemers “eigen tijd”. In deze tijd mogen mensen aan hun eigen project werken. Wat blijkt, Google verdient het meeste aan deze eigen ideeën/projecten van hun werknemers. Dit is ook logisch omdat het hun eigen idee is, hier zit andere energie in: meer passie en inzet.

Heel simpel maar niet eenvoudig. Ik moet als leider dus mijn erkende/bewezen oplossing los kunnen laten. Kijk of je hier gebruik van kunt maken. Ga (verder) ontdekken wat de kwaliteiten zijn van je werknemers en gebruik ze.

Creatief leiderschap

Kijk in de aankomende week eens bewust naar de nieuw ontstane processen in deze coronatijd. Waar ben je tevreden over, waar ontstaat creativiteit binnen jouw team en waar ben je oude patronen aan het stimuleren in plaats van ruimte te bieden? Waar stimuleer je je werknemers in de learning zone en wanneer bied je je werknemers comfort(zone)?

Stel jezelf de aankomende twee weken de volgende vragen:

1:  Vind ik dit spannend? Mooi! Vooral doen! En straks weer even opladen in de comfortzone.

2:  Vind ik dit eng? Stapje terug!

 

Give freedom, create the future.

Terug naar overzicht